Hem » Kurser » Gå kurs och få jägarexamen

Gå kurs och få jägarexamen

Att ha en hobby, någon form av fritidsintresse, är viktigt för många. Det är ett sätt att skingra tankarna på annat och bara njuta av något du tycker är roligt, spännande eller givande på något vis. Ett bra exempel på en sådan hobby är jakt.

picFör att du ska få köpa ett gevär och ge dig ut på jakt i Sverige krävs det dock att du har en så kallad jägarexamen. Det går med andra ord inte att shoppa gevär och kulor och gå ut och skjuta i skogen hur som helst. Genom att du har en godkänd jägarexamen kommer du att kunna få en licens för att få ha jaktvapen. Denna licens gör du en ansökan om hos polisen. Sedan måste du också kunna förvara geväret i ett vapenskåp som är testat och certifierat.

Bli godkänd

För att du ska kunna få ut en komplett jägarexamen i Sverige behöver du klara av ett teoretiskt prov men även tre praktiska delprov. Det är ett hagelgevärsprov, ett grundprov i kulgevär samt ett högviltprov. Om du har en sådan komplett jägarexamen kommer du att kunna jaga i hela landet med godkända typer av vapen. Gör du däremot enbart det teoretiska provet och ett delprov för kulgevär får du enbart ansöka om en licens för detta vapen.

I dag finns det faktiskt inte någon åldersgräns neråt för huruvida du får ta en jägarexamen eller inte. Däremot måste du rent fysiskt kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt. Annars får du inte göra de praktiska delproven som krävs för att bli godkänd. Mer information finns på Svenska Jägareförbundets hemsida om du är nyfiken och vill läsa mer om hur det är att gå kurser och ta en jägarexamen. Det finns även annan matnyttig information som kan vara intressant.

 

Stockholms Universitet

Stockholms universitet erbjuder ett brett utbud av flera bra utbildningar. Gå in på www.su.se för mer information

Göteborgs Universitet

Göteborgs universitet har de flesta utbildningarna eller kurser du kan tänka dig. På deras hemsida kan du hitta mer information om deras kurser och utbildningar. Klicka här för att komma dit.

Uppsala Universitet

Uppsala universitet är kända för sin juristutbildning, men de erbjuder även mängder med andra utbildningar och kurser. För mer information besök deras hemsida www.uu.se.

STS Språkresor

STS erbjuder flera olika språkresor till olika länder. Gå in på deras hemsida för att hitta mer information om vilka språk och länder du kan åka till.