Hem » Språkkurser » Vikten av möjlighet till hemspråk

Vikten av möjlighet till hemspråk

I Sverige ryms det ett par miljoner människor och alla har olika bakgrund. En del kommer från andra länder och har ett annat språk med sig. Därför är det viktigt att det finns möjlighet till modersmålsundervisning för barn och unga.

287-modersmål-nyanlända-undervisningDet är nog ingen som inte håller med om att vårt språk är en viktig del i vår identitet. Med hjälp av ett språk känner man en viss tillhörighet liksom man kan uttrycka sig och få utlopp för sina åsikter och känslor samt göra sig förstådd.

Runt om i Sverige i dag finns möjligheten att ta del av språkstöd och undervisning i modersmålet om man har minst en förälder med en annan bakgrund och bor i landet. Språkservice24 erbjuder modersmålsundervisning i Stockholm och anlitas bland annat av friskolor i huvudstaden i dag. Och det handlar inte bara om språket. Det handlar också om att kunna se exempelvis skillnader mellan olika kulturer och på så vis bygga upp en bättre förståelse för vissa olikheter.

 Globalisering och språkstöd

Det kan finnas flera olika bakomliggande anledningar eller orsaker till varför barnen och ungdomarna har kommit till Sverige tillsammans med sina föräldrar. Kanske har de flytt hemska förhållande i sitt hemland eller också har de flyttat på grund av jobbmöjligheter eller möjligtvis på grund av kärleken. Oavsett så ska de kunna få tillgång till modersmålsundervisning.

I Stockholm undervisar Språkservice24 bland annat i spanska som modersmål liksom många andra språk som finns runt om i världen. Du kan läsa mer om de tjänster företaget erbjuder genom att besöka hemsidan.

Den 1:e juli 2015 trädde en ändring i skollagen i kraft om att fler ska få lära sig nationella minoritetsspråk och det är ett steg i rätt riktning med tanke på att språket är en viktig kulturbärare. Det hjälper liksom till att förena människor i landet.

Stockholms Universitet

Stockholms universitet erbjuder ett brett utbud av flera bra utbildningar. Gå in på www.su.se för mer information

Göteborgs Universitet

Göteborgs universitet har de flesta utbildningarna eller kurser du kan tänka dig. På deras hemsida kan du hitta mer information om deras kurser och utbildningar. Klicka här för att komma dit.

Uppsala Universitet

Uppsala universitet är kända för sin juristutbildning, men de erbjuder även mängder med andra utbildningar och kurser. För mer information besök deras hemsida www.uu.se.

STS Språkresor

STS erbjuder flera olika språkresor till olika länder. Gå in på deras hemsida för att hitta mer information om vilka språk och länder du kan åka till.