Hem » Blogg » Populärt att bli målare

Populärt att bli målare

Som med allting annat finns det trender som kommer och går i Sverige bland unga människor som ska utbilda sig. Dessvärre brukar det sällan finnas en bra balans mellan antalet som pensionerar sig inom olika yrkesgrupper med hur många som utbildar sig och tar över deras platser.

113-målarutbildningFör varje år som går så kommer ett antal personer att gå i pension och lämnar plats för nya unga förmågor. Dock är det inte lika säkert att det är lika många unga människor som utbildar sig inom samma yrke vilket i sin tur betyder att det saknas personal. Sedan finns det också motsatsen där alldeles för många utbildar sig till någonting som det inte behövs så många av.

Någonting som har saknats under en tid nu är nya utbildade målare. Men nu verkar det som om att förändringens vindar har börjat blåsa och ändrar på den trenden. Fler verkar återigen få upp ögonen för yrket som målare och det har börjat bli fler som väljer att utbilda sig till just detta.

Yrke i utveckling

Kanske kan detta ha att göra med att allting här i världen utvecklas och går framåt. Så även målaryrket. Bland annat har man tagit sig ut på nätet likt många andra branscher och erbjuder möjligheten att köpa till exempel färg och andra tillbehör online i stället för i en vanlig fysisk butik. På så sätt har kunderna alltid tillgång till utbudet och kan enkelt beställa hem sina varor.

Ett exempel på detta är Nordisk Ytas webbutik ”Nyfargbutik” som man kan besöka om man behöver köpa färg, tapeter eller liknande om man ska måla om eller tapetsera om hemma. Denna tjänst, med webbutik, är förmodligen någonting som många kunder uppskattar i och med att de sparar tid. Och tid är som bekant någonting som är en bristvara för många i dag.

Det kvittar vilken färg du är i behov av så kan du hitta det online i dag. Du kan bland annat köpa inomhusfärg på denna sida: http://www.nyfargbutik.se/se/grp/inomhus.php. Prova själv att spana in utbudet online så kommer du säkerligen att bli glatt överraskad.

Satsar på hantverket

I och med att det mer eller mindre har varit skrikande brist på hantverkare under en längre tid har man tagit till olika metoder för att få det att vända. Och det verkar som tur är ha hjälpt eftersom intresset har ökat igen. Patrik Claeson blev Årets gesäll år 2008 som målare och han är den av dem som verkar ha fastnat för hantverket som yrke.

Förhoppningsvis kommer målaryrket leva vidare och återigen stiga i popularitet under åren som går. Annars får vi snällt lyfta penseln och rollerna på egen hand nästa gång vi behöver måla om någonting i framtiden. Det är förmodligen inte så många som skulle uppskatta något sådant. Det gäller helt enkelt att uppmuntra de yngre generationerna att inse det fina med hantverksyrket som då exempelvis målare annars kanske yrket försvinner.

Stockholms Universitet

Stockholms universitet erbjuder ett brett utbud av flera bra utbildningar. Gå in på www.su.se för mer information

Göteborgs Universitet

Göteborgs universitet har de flesta utbildningarna eller kurser du kan tänka dig. På deras hemsida kan du hitta mer information om deras kurser och utbildningar. Klicka här för att komma dit.

Uppsala Universitet

Uppsala universitet är kända för sin juristutbildning, men de erbjuder även mängder med andra utbildningar och kurser. För mer information besök deras hemsida www.uu.se.

STS Språkresor

STS erbjuder flera olika språkresor till olika länder. Gå in på deras hemsida för att hitta mer information om vilka språk och länder du kan åka till.