Home » Allmänt » Tidrapportering på toaletten – nytt fenomen

Tidrapportering på toaletten – nytt fenomen

På många arbetsplatser måste du rapportera den tid du jobbat. Dels hur många timmar men även om det är på obekväma arbetstider. Allt detta ska sedan ligga till grund för din lön, och för att företaget ska kunna ha kontroll över sina medarbetare. Ett stort antal företag inkluderar även en detaljerad tidrapport när de fakturerar sina kunder. Så det är viktigt för dem att veta vad du gör och när. Men det är inte alla som tycker så mycket om det här med tidrapportering. 

För en tid lades det ut en bild på en person som satt och tidrapporterade på toaletten. Poängen var naturligtvis att du har en sådan press på dig att rapportera allt så du inte ens får gå på toa ifred. Nu är det förhoppningsvis ingen som gör något liknande, men det belyser ett viktigt problem. Tidrapportering är ofta nödvändigt men det kan också bli en börda. Ibland måste personalen först gå in till kontoret för att klocka in, för att sedan gå tillbaka till arbetet. 

Hur du kan underlätta tidrapporteringen

Du anser att tidrapportering är en nödvändighet på din arbetsplats. Dels finns det lagar att uppfylla, men det är faktiskt bra för verksamheten också. Vad du kan göra för att det ska bli lättare är att investera i bra verktyg. Det är ingen som står och skriver i en stor bok längre, där de för in vem som kommer in och vem som går ut. De flesta kontor har inte ens papper och penna, för allting sker elektroniskt. Likaså tidrapporteringen. Använd dig av Timetjeks app för rapportera tider

Tänk vad lätt att ha en app där du kan rapportera din tid. Alla har en mobiltelefon, antingen privat eller en du använder i tjänsten. Det tar inte många sekundera att plocka upp den och klocka in din tid. Om du vill kan du göra det på toan, men det är nog inte så hygieniskt. Inte är det dyrt heller, det handlar ju inte om en maskin utan bara en app. https://www.timetjek.com/pris/ 

Naturligtvis finns det flera olika system för rapportering och andra viktiga detaljer. Välj ett som passar din bransch och storleken på ditt företag. Om du inte har så många anställda kan det vara lättare att ha kontroll över vad som händer. Rapporterna är viktiga men systemet behöver inte vara lika sofistikerat som om du driver ett internationellt företag med tusentals anställda. Som tur är finns det något för alla, vare sig du väljer en app eller annan form av system. 

Stor hjälp för personalen

Rapporter av olika slag är viktiga. Dels måste du ha ett fast grepp över din avdelning, grupp eller verksamhet. Genom att verkligen läsa de rapporter som alstras kan du se var det inte går så bra. Men också vilka delar som är värda att satsa lite extra på. Tidrapportering ger dig en bild av hur personalen arbetar. Vilket sedan kan jämföras med vad det kostar att ha anställda. Kristianstadsbladet skriver här om personalarbete för framtiden. 

Det är klart att en sådan här uppställning förenklar situationen. Att driva ett företag är komplicerat, även om det också kan vara roligt. Eftersom du inte klarar av att göra allting själv måste du lära dig lita på din personal. Eller rättare sagt se till att anställa folk som kan klara av de uppgifter som krävs för att verksamheten ska gå framåt. För en del innebär det personer som kan tänka själva. Det finns faktiskt en hel del ledare eller chefer som inte alls tycker om det där med rapporter. De vill ha självständiga, fritänkande medlemmar av sitt team. 

Men inte alla är likadana, och på vissa arbetsplatser bara måste du ha tidrapportering. För att det ska fungera ska du då tänka efter hur det kan göras på allra enklaste sätt. Det ska ju inte ta upp för mycket tid, för personalen har annat att göra. Om det är för krångligt är det lätt hänt att man skjuter upp vissa detaljer och då blir det helt fel. Istället ska det vara smidigt att rapportera tiden, vilket alltså kan ske via en app. Tidningen Resume’ skriver här hur dem som ogillar tidrapportering löser problemet. 

Ta dig tid att rapportera

Ingen borde ha så mycket att göra att de måste använda sin privata tid i badrummet till att rapportera. Förhoppningsvis är ingen i en liknande situation. Men helt klart så är det ett område där många företag kan förbättra sina rutiner. På en del sjukhus, till exempel, så klagar sjuksköterskorna över att de tillbringar mer tid med pappersarbete än med patienterna. Här skulle de verkligen kunna ha nytta av ett bra system. 

För tidrapporteringen är ju knuten till schemaläggningen. Och allt samman ska sedan kopplas till lönehanteringen. För att lyckas i dagens konkurrens är det viktigt att vara effektiv. De flesta måste dra ner på sina personalstyrkor, så det gäller att ha kvalificerad och kompetenta medarbetare. För att dessa i sin tur ska kunna fungera väl tillsammans, och helst trivas på jobbet, så måste du ge dem den rätta utrustningen. 

Allt handlar om att hitta den rätta balansen mellan hur mycket du investerar och vad du får ut av det. Ingen vill att personalen ska känna sig pressad av administrativa frågor. Det ska vara enkelt att rapportera, även om det kan kosta en del att förändra systemet. Men i längden så tjänar du på att ha ett riktigt bra och modernt system för tidrapportering, schemaläggning och allt annat som har att göra med din personal. 

Stockholms Universitet

Stockholms universitet erbjuder ett brett utbud av flera bra utbildningar. Gå in på www.su.se för mer information

Göteborgs Universitet

Göteborgs universitet har de flesta utbildningarna eller kurser du kan tänka dig. På deras hemsida kan du hitta mer information om deras kurser och utbildningar. Klicka här för att komma dit.

Uppsala Universitet

Uppsala universitet är kända för sin juristutbildning, men de erbjuder även mängder med andra utbildningar och kurser. För mer information besök deras hemsida www.uu.se.

STS Språkresor

STS erbjuder flera olika språkresor till olika länder. Gå in på deras hemsida för att hitta mer information om vilka språk och länder du kan åka till.