Home » Allmänt » Så här kan en jurist hjälpa dig vid felaktig uppsägning

Så här kan en jurist hjälpa dig vid felaktig uppsägning

Det finns många lagar som reglerar arbetslivet. Trots det så blir det ganska ofta konflikt. Många gånger så har det att göra med själva anställningen, eller rättare sagt uppsägningar. För en arbetsgivare kan det vara mindre lönsamt att ha kvar en arbetare som är sjukskriven mycket eller som precis har fött barn. Men lagen säger att du inte kan avskeda folk hur som helst. Om det sker ändå kan du ha stor nytta av att kontakta en jurist.

Stora företag skyddar sig själva med olika klausuler i kontrakten. Men vissa saker kan man inte komma undan, speciellt inte om arbetsplatsen har kollektivavtal. Alla dessa lagar är till för att skydda alla parter från orättvisor. Ändå uppstår det relativt många situationer eller tvister. Om dessa inte kan lösas via avtalen så kan det hela tas upp i tingsrätten. 

Ett gott samarbete

När du väljer jurist finns det en del saker du ska se efter. Kunskap och expertis är naturligtvis grundläggande. Ibland kan det löna sig att ha en jurist som är specialiserad inom din bransch, men det är inte alltid nödvändigt. Många ärenden runt uppsägningar är generella eller vanliga. Du ska också känna dig välkommen hos byrån. För en del är det den personliga kontakten som är viktig. Andra tycker det är skönt med en stor byrå där du alltid kan träffa någon ny. RiVe Juridiska Byrå

Det viktiga är alltså att du hittar någon som är kompetent och som du trivs med. Speciellt om det handlar om en tvist av något slag, för då kommer ni kanske att tillbringa en hel del tid tillsammans. Vad de flesta önskar är en lösning. Ibland går det inte att förlikas, och då kan den stora frågan istället vara kompensation eller upprättelse. Tyvärr är liknande fall vanligare än de flesta tror, vilket är orsaken till att juristerna är så pass bra på det. Jobbade som hästskötare – får inte komma tillbaka efter föräldraledighet.  

Ett jobb som kräver en del

Nu är det ju inte bara att bli advokat eller jurist. De har jobbat hårt för att lära sig hur man tyder lagen. Hur man hittar fram till de olika lagarna och när de kan tillämpas. För att bli en riktigt duktig jurist så krävs det ett visst intresse. Lagen utvecklas hela tiden och kompletteras. Det är din uppgift som jurist att hålla dig uppdaterad. Om du trivs med jobbet brukar det inte vara något problem. 

Samtidigt är jurister en sorts allmänna personer. De representerar lagen och ska därför inte ha några problem med den själv. Det är viktigt att folk kan lita på dem och känner att de står på deras sida. Därför måste advokater och jurister följa vissa regler på sociala medier även privat. Läs mer på den här sidan i Dagens Juridik

Viktigt med bra advokater

Man skulle kunna tro att advokater och jurister skulle vara de allra mest laglydiga. Men de är också helt vanliga personer som måste lära sig hantera vad lagen säger. En del är kända för att vara jobbiga som arbetsgivare och kräva allt för mycket av sina anställda. Andra fuskar minst lika mycket som andra, tills de blir upptäckta vill säga. Aftonbladet uppmärksammar i denna artikel hur det ibland är nödvändigt att varna jurister som inte följer reglementet. Lagen är lika för alla. Utbildad, rik, advokat, hästskötare eller socialassistent. Alla måste göra det som är rätt, för annars blir det konsekvenser. 

Som tur är säger många. Rättvisan är blind och lagen gäller för alla. Det här är koncept som hela samhället är grundat på. Annars så skulle det bli som i andra länder där du inte har några rättigheter. Där folk dör på arbetsplatserna för att det inte finns någon säkerhet eller för att de anses vara värdelösa. Sverige är inte sådant, utan här kan du känna dig trygg eftersom lagarna reglerar det mesta. 

Hjälp vid uppsägning

Därför behöver du inte ge upp bara för att du får en felaktig uppsägning. Det är inte nödvändigtvis så att det är du som har gjort fel eller att du inte är bra nog för jobbet. Istället handlar det vanligtvis om att arbetsgivaren har någon baktanke. Alla vet hur svårt det är för kvinnor att göra karriär om de väljer att ha barn. Du kan klara av det men ofta får du jobba dubbelt så hårt för att hålla dig kvar. Tänk då på de som har ett helt vanligt jobb och hamnar i samma situation. 

Ibland kan du förlora en ganska hög position. Men även här måste arbetsgivaren vara försiktig för allting är reglerat av lagarna. Du kan inte avskeda folk hur som helst, vare sig du tycker om dem eller inte. Istället måste du ha en mycket god grund som håller i rätten. Om det kommer så långt. Ofta kan du komma överens genom att diskutera och eventuellt betala en viss summa pengar. 

Du behöver inte göra allting själv

Vissa personer har ganska bra koll på vad lagen säger. De är aktiva inom facket eller har intresserat sig för saker som arbetsmiljö och avtal. Men det är ändå mycket som du kan behöva en jurist för. När det är dags att gå djupare in i vad lagen säger och tyda det finstilta brukar det vara bäst att inte göra allting själv. De kan komma upp med argument som håller i rätten eller förhandlingarna på ett alldeles speciellt sätt. 

Stockholms Universitet

Stockholms universitet erbjuder ett brett utbud av flera bra utbildningar. Gå in på www.su.se för mer information

Göteborgs Universitet

Göteborgs universitet har de flesta utbildningarna eller kurser du kan tänka dig. På deras hemsida kan du hitta mer information om deras kurser och utbildningar. Klicka här för att komma dit.

Uppsala Universitet

Uppsala universitet är kända för sin juristutbildning, men de erbjuder även mängder med andra utbildningar och kurser. För mer information besök deras hemsida www.uu.se.

STS Språkresor

STS erbjuder flera olika språkresor till olika länder. Gå in på deras hemsida för att hitta mer information om vilka språk och länder du kan åka till.