Home » Allmänt » Investera för nästa generation  

Investera för nästa generation  

Det finns så många olika sätt att investera på. Dels har du aktiehandel och allt vad det innebär. En del är väl insatta i hur det fungerar och kan själva köpa eller sälja aktier. Andra låter experterna ta hand om det hela, men gärna med lite input. För vissa personer är fastigheter det bästa sättet att investera på. De vill helst bo i sitt eget hus, det känns tryggare och är en del av deras framtidsplaner för barnen. Sedan kan du också investera i guld och andra värdefulla saker. 

Men det allra mest värdefulla som finns är ändå nästa generation, och alla de som kommer efter. Här har du chansen att investera med flera alternativ. Bland annat så behöver det inte ens kosta dig en krona. För det kan vara så enkelt som att stödja och tro på ungdomarna i deras strävan att bli något. Helt klart behöver de lite mer än en klapp på ryggen. Men det är en bra början och visar att de är värda en investering. 

Hur har andra klarat sig?

Det finns en del solskenshistorier om folk som kom igång redan som unga. Vare sig någon trodde på dem eller inte så var de övertygade om att de kunde lyckas. Eller i alla fall så ville de inte riskera hur det skulle kännas att inte försöka. I början kan det vara tungt, och många misslyckas ett par gånger innan de kommer på fötter och går framåt. En av hemligheterna är att inte riskera mer än du har råd att förlora. Du kan ha ett långsiktigt mål, och sedan jobba på metodiskt för att uppnå det. 

Se Sami Sulieman nuvarande bolagsengagemang. Han har varit mycket i pressen som ett exempel på någon som gav allt som ung. Idag är han ett stort namn inom affärsvärlden och hans råd används av andra som vill lyckas. Det är klart att alla inte har samma situation eller kapacitet. Men ibland kan en liten puff i rätt riktning vara allt som behövs. Och eventuellt ett lån så att de får ihop sitt startkapital. 

Hjälpa andra med det du har

Att investera för nästa generation kan också innebära att vara försiktig med vad du har själv. Det lägger ju grunden för vad dina barn och barnbarn kommer att ha. Men tydligen så är det bra många som har fallit i vad som kallas för lyxfällan, och som har visats på ett populärt TV-program. Det är inte alltid en fråga om att köpa lyx, att handla upp sina pengar och bli skuldsatt. Ofta handlar det om en oförmåga att kontrollera och planera sin budget. 

Om detta är fallet så kan en viss utbildning vara på sin plats. Att få lära sig hur man hanterar pengar kan göra stor skillnad. Sami Sulieman ger tillbaka till utsatta. Han har ett program där man inte bara hjälper till med skuldsanering, men också hjälper dem förstå hur de ska kunna undvika det i framtiden. En liknande kurs kunde nog många ha nytta av att gå. Det är så vanligt att leva över sina tillgångar, att förlita sig på kreditkort och bara sjunka djupare in i skulder. 

Hur du undviker att misslyckas

Det har blivit allt vanligare för utbildningar inom olika yrken att inkludera ett ämne som ger dig en bas för att ta hand om din ekonomi. Dels är det många som startar eget idag, och då gäller det att kunna hantera sina resurser. Men även för din privata ekonomi är det bra att ha ett grepp om hur världen fungerar. Egentligen är det ju bara så att du inte ska använda mer pengar än du har. Men verkligheten är inte alls lika lätt. Ibland kan det löna sig att ta ett lån, bara du kan hantera det rätt. 

Sedan gäller det att inte låta sig luras. Något som blivit vanligt är cyberbrott, eftersom så gott som allt ligger på datorerna idag. Många har förlorat sina pengar och även sin identitet via nätet. Därför ska du vara extra försiktig och följa alla de råd som finns. Det kostar inte så mycket att investera i ett bra virusprogram, men det kan göra en enorm skillnad. Svenska Dagbladet skriver i denna artikel om vikten av att välja rätt lösning för digitala plånböcker. 

En investering som lönar sig

Så dels vill du investera för kommande generationer. Du vill bygga upp din ekonomi så att den är stabil och helst ha en del extra över som du kan lämna åt dina barn. Många väntar inte med att skriva in det i testamentet. De ser till att de har tillräckligt redan nu så att de kan ge barnen en hjälpande hand när det behövs. Kanske bidra till det första hemmet. Stödja dem aktivt så de kan komma igång med en egen verksamhet. Eventuellt låta dem ta över den egna firman, och dra sig tillbaka. 

En investering handlar ju om att du satsar något för att du hoppas vinna tillbaka mer. Det är inte alltid som vinsten är ekonomisk, speciellt inte om du satsar på nästa generation. Men vanligtvis så går ju framgångar i arbetslivet hand i hand med en investering av pengar. Många gånger så måste det kopplas med en vilja att lyckas och bra mycket hårt arbete. När du ser någon som har den där glöden och vill lyckas så är det lättare att investera för eller i dem. Genom att tänka på nästa generation så kommer faktiskt alla att dra nytta av det. 

Stockholms Universitet

Stockholms universitet erbjuder ett brett utbud av flera bra utbildningar. Gå in på www.su.se för mer information

Göteborgs Universitet

Göteborgs universitet har de flesta utbildningarna eller kurser du kan tänka dig. På deras hemsida kan du hitta mer information om deras kurser och utbildningar. Klicka här för att komma dit.

Uppsala Universitet

Uppsala universitet är kända för sin juristutbildning, men de erbjuder även mängder med andra utbildningar och kurser. För mer information besök deras hemsida www.uu.se.

STS Språkresor

STS erbjuder flera olika språkresor till olika länder. Gå in på deras hemsida för att hitta mer information om vilka språk och länder du kan åka till.